Velvet Dental Blog

Ultimele mesaje

3 July 2008

Primii dinti la copii: eruptia dentara

Albumele de familie sunt pline de fotografii cu copii la diferite varste, in diferite ipostaze, cu mai multi sau mai putini…dinti. In fiecare familie exista cel putin o poveste haioasa despre primii dinti ai copiilor, despre primii dinti de lapte care au cazut sau despre prima vizita la stomatolog.

Si pentru ca amintirile sa ramana frumoase peste ani, e bine sa aveti grija ca primii dinti ai copiilor sa apara in conditii bune, controlate.

Eruptia dentara este un fenomen fiziologic in cursul caruia dintele migreaza de la locul de formare intra osos spre creasta alveolara, in cele din urma aliniindu-se pe arcada si intrand in raporturi cu ceilalti dinti din cavitatea bucala.

In mod normal eruptia primilor dinti are loc la sase luni si se termina in jurul varstei de doi ani si jumatate pentru dintii temporari la fiecare sase luni aparand un nou grup dentar:

 • Incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori in intervalul 6 – 12 luni
 • Primii molari temporari intre 12 – 18 luni
 • Caninii intre 18 – 24 luni
 • Ultimii molari temporari 24 -30 luni

Pentru dintii permanenti eruptia se desfasoara intre 6 – 18 ani avand urmatoarea succesiune:

 • Molarul 1 inferior si superior la 6 ani
 • Incisivul central inferior la 6 – 7 ani
 • Incisivul central superior 7 – 8 ani
 • Incisivul lateral superior 8 – 9 ani
 • Caninii inferiori si primii premolari superiori la 9 ani
 • Primii premolari inferiori si caninii superiori la 10 ani
 • Premolarii 2 inferiori si superiori la 11 ani
 • Molarii 2 inferiori si superiori la 12 ani
 • Molarii 3 inferiori si superiori dupa 18 ani

In mod normal ar trebui ca eruptia dentara sa decurga fara modificari ale starii locale sau generale, dar cel mai frecvent este insotit de dureri locale si de somn perturbat. Se pot face anumite pregatiri in vederea eruptiei dentare, incluzand de obicei o combinatie de agenti analgezici, antiseptici si antiinflamatori de uz local. De asemenea, poate fi de mare ajutor utilizarea unui material dur pentru mestecat (inele pentru eruptia dentara).

Tulburarile in eruptia dentara pot fi legate de varsta de eruptie, de pozitia de eruptie si ordinea de eruptie.

Cele legate de varsta de eruptie sunt:

 • Eruptia prematura: dintele iese inainte de termenul normal, este incomplete format mobil si cel mai frecvent se pierde
 • Eruptia precoce: dintele erupe pe arcada normal format, dar mai devreme, iar factorii care pot determina aceasta eruptie precoce sunt reprezentati de boli frebile, endocrine si sex
 • Eruptia intarziata: dintele erupe pe arcada normal format dar mai tarziu, iar factorii incriminati sunt carentele vitaminice, hipotiroidism, sindromuri genetice ca de exemplu sindromul Down, diverse obstacole in calea de eruptie a dintelui (cicatrici, fibromatoza gingivala ereditara). Pe langa cauzele generale eruptia intarziata poate avea si cauze locale: cum ar fi absente congenitale cel mai frecvent pentru incisivii laterali superiori sau premolarii 2 superiori si inferiori, inghesuirea dentara, relentia dintelui primar, dinte supranumerar, dilacelarea.

Tulbularile legate de pozitia de eruptie sunt reprezentate de:

 • malpozitii, cel mai frecvent afectati fiind afectati caninii superiori si premolarii 2
 • transpozitii (inversarea intre doi dintii vecini a locului pe arcada ) cel mai frecvent se intalneste intre incisivul lateral si canin , intre canin si premolarul 1
 • heterotropiile cand dintele este prezent la mare distanta de locul normal de eruptie, aici putem sa includem prezenta suborbitala a caninului sau molarului 3 superior sau molarul 3 inferior detectat la nivelul marginii bazilare a mandibulei, apofiza coronoida , incizura sigmoida .

Tulburarile legate de ordinea de eruptie:

 • factorii care pot bulversa ordinea normala de eruptie local si general
 1. cei locali vor actiona pe un numar restrans de dinti si cel mai frecvent afecteaza zona frontala
 2. factorii generali care schimba ordinea de eruptie se intalnesc mai rar si sunt reprezentati de disostozaclidocraniana , sindom Down .

Accidentele si incidentele eruptiei dentare pot fi locale si generale. Accidente locale:

 • prurit gingival – copilul este agitate, plange mult, pofta de mancare este scazuta, insomnie
 • pericoronarita congestive – inflamatie mai avansata a gingiei in zona de eruptie, copulul este agitate, refuza biberonul, salivatia este abundenta, prezinta adenopatie submandibulara
 • hematomul de eruptie – colectie sanguina inchistata aparuta cel mai adesea datorita unui traumatism
 • gingivostomatita – de la forma cea mai simpla eritematoasa, pana la cea pultacee sau ulceronecrotica
 • chistul de eruptie – descoperit accidental de parinti deoarece nu prezinta manifestari subiective generale sau locale, sub forma unei tumefactii fluctuente, de culoare albastruie, aparut in jurul unui dinte temporar.

Accidente generale:

 • manifestari febrile
 • tulburari digestive: greata, voma, diaree – ceea ce are ca rezultat stagnarea cresterii in greutate in acea perioada
 • tulburari nervoase, insomnie
 • eriteme fesiere.

Un lucru deosebit de important legat de eruptia dentara este faptul ca odata ajuns in cavitatea bucala dintele se gaseste intr-un stadiu incomplete de dezvoltare.Urmeaza o perioada de maturare a smaltului dendar,cand acesta se incarca cu minerale prin absorbtie din saliva si o perioada de dezvoltare a radacinii dentare.

Pentru dintii temporari acesta se consuma intr-un interval de 1 1-5 ani de la eruptie iar pentru dintii definitivi dezvotarea este completa la 2-3 ani de la eruptie. Trebuie deci acordata o grija deosebita pentru ingrijirea lor si aici putem indica un periaj dentar atent si riguros, masuri de reducere a placii dentare prin clatiri bucale cu substante antiseptice ,aplicatii locale de preparate fluorurate .

Servicii de pedodontie la Clinica Stomatologica VelvetDental

16 Responses to “Primii dinti la copii: eruptia dentara”

Pages: « 4 3 2 [1] Show All

 1. 5
  Copii si Mamici Says:

  Putem confirma informatiile detaliate prezentate de dumneavoastra si aplaudam serviciul de informare adus parintilor!

 2. 4
  alina vasian Says:

  buna-ziua.am o mare rugaminte,va rog sa imi spuneti cat tin durerile cand ies caninii la 10 ani.am un baietel de 10 ani la care i-au picat caninii de jos iar de 4 zile plange continuu.nu poate spune ce il doare ptr ca e cu handicap grav dar eu cred ca este din cauza caninilor.va rog spunetimi ce sa ii dau si mai ales cate zile va mai avea dureri.ii curge saliva din gurita tot timpu.mentionez ca nu stie sa mestece,totul mananca pisat.multumesc anticipat

 3. 3
  corina Says:

  fetita mea are 6 ani are o maseluta cariata am fost de cinci ori cu ea la dentist ia lasat acum canalul deschis si ne-a zis sa venim peste o saptamana de cinci ori si na rezolvat nimic .ne-a spus acum ca ea are canalul deschis si la fiecare masa sa-i punem vata inauntru daca ii intra mancare acolo face iarasi abces? sunt disperata nu stiu ce sa mai cred te duci ptr o simpla carie si nu rezolvi nimic

 4. 2
  Thea Says:

  Buna ma numesc Thea si sunt din Oradea jud.Bihor.Sunt in varsta de 12 ani jumatate si a inceput sa-mi creasca molarul 2 de 12 ani..de cateva zile ma doare rau ..am fost la stomatolog si a spus ca ma doare deoarece micuta masea care iese atinge molarul de 6 ani care a crescut la 6 ani…(eu nu mi l-am scos la 6 ani)am luat antibiotice si incepe sa-mi treaca desi uneori am dureri profunde..foarte..nu stiu ce sa spun..in cat timp creste molarul de 12 ani.?va rog un ajutor!!

 5. 1
  ana Says:

  cum se manifasta eruperea dintilor incisivi?
  se poate prin scaune moi?
  si cat tine aceasta perioada?

Pages: « 4 3 2 [1] Show All

Leave a Reply