Velvet Dental Blog

Ultimele mesaje

4 July 2008

Implantul dentar si dintii din oxid de zirconiu

Implant dentar

In prezent exista o cerere tot mai mare din partea pacientilor pentru restaurarile protetice fixe, acestia dorind evitarea restaurarilor prin proteze mobile. De asemenea, unor pacienti nu le convine ideea de “pilire” a dintilor limitrofi unui spatiu edentat, mai ales atunci cand acestia sunt indemni(sanatosi). In aceste cazuri, medicul dentist poate apela la restaurari fixe realizate pe implanturi.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un surub de diferite dimensiuni si forme realizat din titan. Titanul este un material biocompatibil. Biocompatibilitatea este definita ca si compatibilitatea unui material strain cu un organism viu. Este necesar sa precizam ca o biocompatibilitate absoluta este imposibila, dar exista diferite grade ale acesteia. Alte proprietati ale titanului:

 • nu se corodeaza
 • are o rezistenta compatibila cu a otelurilor speciale dar este mult mai usor

Avantajele utilizarii implanturilor dentare:

 • posibilitatea inlocuirii unui singur dinte absent printr-o coroana singulara, evitand puntile dentare(procedeu indicat mai ales cand dintii vecini sunt sanatosi)
 • posibilitatea realizarii unor lucrari protetice fixe cu suport implantar, evitand realizarea unei proteze mobile
 • posibilitatea asigurarii unui sprijin eficient pentru lucrarile mobile, la pacienti la care suportul osos restant este insuficient, nefavorabil protezarii

Contraindicatiile implanturilor de dinti:

 • suport osos insuficient, atat vertical cat si orizontal
 • diabet
 • afectiuni cardiace decompensate, hipertensiune majora
 • afectiuni sangvine
 • ciroza hepatica
 • marii fumatori
 • igiena bucala deficitara

Dintii din oxid de zirconiu acoperiti cu ceramica Zirconiul devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare. Oxidul de zirconiu este un material ceramic foarte rezistent utilizat de exemplu in medicina generala pentru proteze de sold. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali. Datorita absentei suportului metalic,lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel,zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic,ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali. O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul(dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea, lipseste gustul metalic atat de deranjant. Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente. Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert. Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura, astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare. Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structuri interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adapatarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare. Tehnologia sofisticata utilizata pentru ralizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat. Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continul scazut de zirconiu pentru a obtine un produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge. In concluzie este mai bine sa evitati coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de calitate obtinut printr-un proces tehnologic complex iar calitatile sale justifica pe deplin pretul ridicat. Servicii de implant dentar oferite de clinica stomatologica Velvet Dental

3 Responses to “Implantul dentar si dintii din oxid de zirconiu”

 1. 3
  admin Says:

  @aura: Probabil lucrarea este din portelan pe suport de metal (crom nichel). Una dintre solutii ar fi sa schimbati aceasta lucrare cu una pe suport de zirconiu. In orice caz, va trebui sa va prezentati la un consult de specialitate, pentru a se observa cu exactitate stadiul si felul lucrarii d-voastra. Doar dupa aceasta intalnire, se vor da sfaturile necesare si se va lua decizia cea mai potrivita in cazul d-voastra.

 2. 2
  aura Says:

  buna,acum 5 anni mi-am facut o lucrare dentare,dar nu stiu ce sa fac pe partea unde am lucrarea acum simt un gust metalic,daca apropi limba de gingie se simte si m-ai puternice..lucrarea e de portelan….
  ce trebuie sa fac sa dispara acest gust???

 3. 1
  rusu pompei Says:

  buna, de cate implanturi este nevoie pentru a reface o dantura ,presupunem ca pornim de la zero .Excluzand proteza , daca imi puteti spune va rog care sunt etapele cat dureaza si daca imi puteti trimite niste fotografii cu diferite variante …Mentionez faptul ca sunt stabilit in Grecia, am 31 de ani si vreau sa imi spuneti daca vin la dumneavoastra la clinica in cat timp ma pot intoarce inapoi cu dantura facuta?Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

Leave a Reply