Velvet Dental Blog

Ultimele mesaje

9 October 2008

Leziuni ale mucoasei bucale cu potential de malignizare (cancer)

Localizarea cancerului la nivelul mucoasei bucale nu mai constituie astazi o exceptie. Statisticile arata, la nivel mondial,o crestere a frecventei cancerului, acesta situindu-se pe cel de-al doilea loc al cauzelor de deces.

Zona bucala este supusa unor traumatisme fizice si chimice permanente, mentionate intre cauzele aparitiei cancerului, la care se adauga si o evolutie embriologica agitate, care favorizeaza remanenta unor celule tinere capabile de a se maligniza. Majoritatea cancerelor cavitatii bucale sint carcinoame. Aceste leziuni apar si evolueaza in primele stadii ca leziuni banale, complet asimptomatice, nefiind sesizate de catre pacienti, ci descoperite doar intimplator, sau la controlul periodic la medicul stomatolog, cind controlul oncologic este obligatoriu.

Leziunile mucoasei bucale cu potential de malignizare pot aparea deseori sub forma unor ulceratii sau a unor placarde,sau zone albicioase pe mucoasa jugala (mucoasa obrazului), sublingualsau fata mucozala a buzelor. Ele pot precede cu mult timp inainte sau pot coexista cu carcinomul. Nu este mai putin adevarat ca foarte multe carcinoame nu sint precedate de modificari ale mucoasei bucale, iar unele leucoplazii (leziuni albicioase), nu se malignizeaza chiar dupa un numar mare de ani. Este motivul pentru care mai corect ar fi sa le denumim leziuni cu potential de malignizare, deoarece nu evolueaza obligatoriu catre cancer, prezinta un risc degenerativ apreciat in mod diferit de la o leziune la alta, justificind o supraveghere medicala riguroasa si chiar o atentionare a pacientilor pentru a-i constientiza asupra pericolului si a-i determina sa se prezinte la controale regulate.

Leziunile bucale cu potential de malignizare sint: leucoplazia, lichenul plan, lupusul eritematos, eritroplazia(leziuni rosietice), candidoza bucala.

Cauzele aparitiei acestor leziuni sint diverse. In cazul leucoplaziei factorii locali incriminati sint: trumatismele cronice produse de dinti (obiceiul vicios de a musca mucoasa obrazului sau a buzelor), lucrari protetice incorecte sau vechi, cind, din cauza retractiei gingivale marginile coroanelor nu mai sint situate in santul gingival si lezeaza mucoasa obrazului sau a limbii; dintii fracturati, cu margini ascutite; carii dentare mari, care retentioneaza alimente si microbe; bimetalismul dat de prezenta unor lucrari protetice din metale diferite; fumatul. Factorii generali predispozanti sint: tulburarile hormonale, deficitul de vitamina A, sifilisul in faza tertiara.

Cauzele aparitiei lichenului plan pot fi tulburari ale metabolismului glucidelor, o serie de medicamente sau substante chimice: antibioticele de sinteza, unele medicamente antituberculoase si betablocantele de tipul Propranololului. Mai recent se vorbeste tot mai mult de o componenta autoimuna implicate in aparitia lupusului eritematos sau a eritroplaziei.

Candidoza bucala este o infectie cu fungi (ciuperci) din genul Candida, al carui principal reprezentant este Candida albicans. Aparitia candidozei bucale este favorizata sau determinata de unele contraceptive pe cale generala, sarcina, starile casectice, tratamentele cu imunosupresoare, diabetul,antibiotice cu spectru larg, deficiente ale sistemului imunitar (HIV SIDA).

Tinind seama de faptul ca debutul cancerului cavitatii orale poate fi adeseori asymptomatic sau ca evolueaza adesea ca o afectiune banala, se pune problema gasirii unor metode cit mai eficiente de diagnosticare in fazele de debut. Pe primul plan se situeaza examenul clinic atent, ce revine medicului stomatolog pentru a depista la timp leziunile mucoasei bucale, precum si eliminarea cauzelor favorizante evidente.

Toate acestea nu pot fi realizate decit printr-o colaborare strinsa cu pacientul, care trebuie sa fie receptivla sfatul medicului in ceea ce priveste igiena cavitatii bucale, tratarea la timp a cariilor, a leziunilor parodontale, extractia radacinilor irecuperabile. De asemenea esentiala este prezentarea la medicul stomatolog in mod regulat, astfel incit orice leziune cu potential cancerigen sa fie depistata cit mai precoce, succesul terapeutic fiind mai mare in cazul descoperirii acestor leziuni in faze incipiente.

Dr Lucian

One Response to “Leziuni ale mucoasei bucale cu potential de malignizare (cancer)”

  1. 1
    Dental Discount Plans Says:

    Dental Discount Plans…

    Your topic ” Leziuni ale mucoasei bucale cu potential de malignizare … was interesting, it’s quite an important topic and I find your insights extremely relevant, I have taken them to heart and will make some serious changes in my life….

Leave a Reply