Tratamente parodontologice

Boala parodontală, cunoscută sub denumirea populară de „paradontoză”, reprezintă inflamația cronică a țesuturilor care susțin dinții în os.

    Programează-te

    0722 453 012
    0722 453 012

      Programează-te

      Tratamente parodontologice

      CE ESTE BOALA PARODONTALĂ ȘI DE CE APARE EA?

      Boala parodontală, cunoscută sub denumirea populară de „paradontoză”, reprezintă inflamația cronică a țesuturilor care susțin dinții în os. Este o afecțiune periculoasă, întrucât dacă semnele ei sunt ignorate, se poate ajunge la pierderea dinților. Principiala ei cauză o reprezintă activitatea agresivă a bacteriilor conținute în placă și tartrul ce acoperă suprafețele dentare. Sunt incriminați și factorul genetic, stresul, iar fumatul este cel mai de temut factor favorizant și agravant.

      Când ar trebui să ne ingrijorăm?

      • Sângerarea este primul semn al unei nereguli la nivelul gingiilor. Apare frecvent la periaj, masticație, sau în cazurile mai grave, chiar spontan. Din păcate, de cele mai multe ori este ignorat, permințând astfel avansarea bolii parodontale. Nu ignorați nici gingiile de un roșu aprins sau violaceu.
      • Dacă observați retragerea gingiilor, cu „dezvelirea” dinților sau „alungirea” acestora, nu întârziați să vă prezentați la medicul specialist PARODONTOLOG!
      • Dacă simțiți un miros neplăcut la nivelul cavitații bucale, pe care nu îl putem îndepărtă prin spălarea dinților sau clătirii frecvente cu apa de gură, acesta este un alt motiv pentru a consulta medicul specialist. Halena fetidă provine de la conținutul pungilor parodontale. Odată îndepărtat acesta, vă dispărea și mirosul neplăcut.
      • Un alt semnal de alarmă este reprezentat de mobilitatea dinților. Dacă se ajunge până aici înseamnă că suportul osos s-a diminuat cantitativ și afecțiunea parodontală de care suferiți a avansat.
      • Nu ignorați nici migrarea dinților frontali deoarece și acest aspect poate ascunde parodontopatia.

      Ce tratamente există?

      Pacientul trebuie sa înțeleagă importanța unei igiene impecabile. Medicul parodontolog poate ajuta la stoparea evoluției bolii parodontale, dar numai cu cooperarea riguroasă a pacientului. Orice tratament începe cu igienizarea cavității bucale (detartraj, periaj și airflow). Ulterior, cu instrumente caracteristice, se face un grafic al adâncimii defectelor osoase (gingia se dezlipește de pe dinte permițând pătrunderea bacteriilor către os și formarea pungilor parodontale, pline cu microorganisme și țesut infectat), și in funcție de rezultatele obținute, se decide urmatorul pas:

      • Detartraj și chiuretaj subgingival în câmp închis – folosind instrumentar caracteristic, se îndepărtează tartrul de sub gingie și se lustruiește rădăcina dintelui, fără a inciza gingia.
      • Chiuretaj în câmp deschis, însoțit sau nu de adiție osoasă și reconstrucția crestei alveolare acolo unde distrugerile sunt marcate, acestea fiind intervenții chirurgicale.

      Rezultatele obținute trebuie păstrate prin controale periodice și reevaluări ale stării de sănătate a parodonțiului.

      RETRACȚIA GINGIVALĂ

      Retracția gingivală reprezintă expunerea rădăcinilor dentare prin migrarea marginii gingiei către apexul dintelui (partea terminală a rădăcinii). Se întâmplă mai ales după vârsta de 40 de ani, și poate fi un fenomen izolat, localizat, sau poate afecta întreaga dantură, având o cauză generală. Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple:

      • Boala parodontală, cel mai des incriminată, determină retracția generalizată a gingiilor, prin scăderea suportului osos care susține gingia; anvergura retracției este în legatură directă cu gravitatea afecțiunii parodontale;
      • Acumularea tartrului și plăcii bacteriene induce activarea mecanismului de apărare al gingiei – retragerea, inflamarea și sângerarea acesteia;
      • Traumatisme auto – induse: periaj intempestiv, folosirea incorectă a scobitorilor sau a aței dentare; de asemenea, agresiunea repetată a gingiei cu un obiect dur – capătul unui creion sau piercing-urile;
      • Forțe ocluzale transmise inegal și necontrolat;
      • Modificări de poziție ale dinților, ce ar presupune o lamelă osoasă fină sau mai scurtă, care nu susține gingia;
      • Un biotip parodontal fin, transmis genetic, ce presupune o fragilitate și finețe gingivală și osoasă;
      • Tratamente stomatologice incorect realizate: lucrări protetice, obturații neadaptate sau croșete dentare
      • În cazul protezelor parțiale – acestea invadează spațiul gingiei și induc retragerea acesteia.

      De cele mai multe ori pacienții ajung la medicul specialist parodontolog din cauza nemulțumirii estetice cauzată de aceste retracții gingivale: dinții par mai alungiți, cu spații între ei (din cauza retragerii papilelor interdentare), este vizibilă diferența de culoare dintre smalț și cement, acesta din urmă fiind gălbui. De asemenea, pot apărea cavități sau carii pe partea radiculară. Sau pacientul poate acuza dureri la contactul zonei respective cu băuturi sau alimente reci, dulci, acre sau condimentate.

      Tratamentul retracțiilor gingivale variază în funcție de cauza acestora. O igiena bucală impecabilă este primul pas spre vindecare: aceasta este realizată mai întâi de medic (prin detartraj, periaj profesional) și pastrată de pacient. El trebuie să își însușească tehnica corectă a periajului, a folosirii aței dentare sau a altor mijloace auxiliare de igienizare, astfel incât sa nu iși auto-inducă leziuni sau să și le agraveze pe cele prezente.

      Se indepărtează factorul care a determinat retracția gingivală – piercing-uri, se corectează obiceiurile vicioase. De asemenea, se adaptează sau se înlocuiesc tratamentele stomatologice incorecte; se ajustează forțele ocluzale transmise aberant, protejând dinții și oasele maxilare.

      In cazul hipersensibilității dentinare, există agenți desensibilizanți care împiedică transmiterea stimulilor către nerv și astfel indepărtează durerea. Pentru rădăcinile expuse sau afectate de carii sau lipsa de substanță dentară, există proceduri chirurgicale minim invazive, în care suprafața afectată se acoperă cu grefe de țesut gingival, refăcând estetica impecabil și îndepărtând alte senzații neplăcute.

      BRUXISMUL

      Bruxismul este caracterizat de scrâșnitul sau încleștatul dinților și apare la majoritatea persoanelor cel puțin o dată în viață. Poate fi diurn sau nocturn, însă cel neconștientizat, care apare noaptea, este obiceiul care aduce modificări la nivelul cavității bucale și poate afecta calitatea vieții.

      Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că au acest obicei. Doar un procent de 5% se trezesc dimineața cu dureri dentare sau la nivelul articulației maxilare. De obicei partenerul de somn este cel care la aduce la cunoștiință scrâșnitul din dinți din cursul noptii. Cea mai frecventă manifestare a bruxismului este abraziunea dentară – uzura straturilor de țesut dentar – care poate afecta doar stratul superficial, smaltul, sau, în formele avansate, și stratul dentar profund, dentina, aparând sensibilitatea dinților la variațiile de temperatura ale băuturilor / alimentelor consumate. De asemenea, în funcție de contactele dentare realizate în timpul mișcărilor maxilare, precum și calitatea țesuturilor dentare, pot apărea fracturi ale dinților. Alte semne că o persoană este bruxomană pot fi și oboseala musculară resimțită dimineața, după contracțiile puternice ale mușchilor masticatori din timpul nopții, sau leziuni dentare cu lipsă de substanță (smalt), ce apar la coletul (baza) dinților.

      Nici până in ziua de astazi nu s-a identificat cauza exactă a acestei parafuncții, dar există o serie de factori ce duc la apariția ei. O viață agitată, stresată sau dezordonată precum și o personalitate agresivă și competitivă se pot manifestă prin bruxismul nocturn. La fel și subsțantele excitante: droguri sau cantități ridicate de alcool, tutun, cafea, energizante. Poate apărea și ca un efect advers la anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele. O ocluzie (mușcătură) defectuoasa se numara și ea printre cauzele apariției bruxismului.

      Un consult stomatologic poate duce la identificarea acestui obicei. Medicul dentist observă abraziunea smalțului și posibilele leziuni la nivelul coletului, iar printr-o suită de intrebări legate de subiect ajută la conștientizarea parafuncției. Metoda clară de diagnostic este însă reprezentată de electromiogramă, care înregistrează activitatea mușchilor masticatori (maseter și temporal) ce se contractă intens în timpul somnului bruxomanilor. Există mai multe tipuri de aparate care percep semnalele electrice prin intermediul unor electrozi aplicați la nivelul muschilor faciali, aparate purtate pe timpul nopții.

      Există mai multe atitudini terapeutice ce pot fi aplicate ca și tratament. Cele mai frecvent și ușor de utilizat sunt gutierele de bruxism, reprezentate printr-o folie de plastic de 1mm grosime, perfect adaptate pe arcadele dentare (se confecționează după amprentarea în prealabil a arcadelor maxilare). Acestea impedică uzura smaltului și reduc contracția musculară prin împiedicarea contactelor dintre arcadele dentare, acestea facând o mișcare de glisare. De asemenea, prin semnele imprimate cu timpul pe gutiera, se poate identifica tiparul mișcării de bruxism și se poate interveni asupra lui.

      Sunt folosite și gutierele de repoziționare a dinților, pentru alinierea optimă a dintilor aflați în malpoziție (mușcătură defectuoasă), care rezolvă atât defectul de ocluzie cât și problema bruxismului. Pentru confecționarea acestora este însă nevoia de consultul unui medic specialist ortodont.

      Nu în ultimul rând, ca și metodă de tratament amintim injectarea unor cantități scăzute de toxină botulinică într-o diluție caracteristică acestei afecțiuni. Sub numele cunoscut de Botox, această substanță provoacă relaxarea mușchilor în care este injectată, ameliorând considerabil contracția intensă a acestora (și deci a manifestării bruxismului), dar permițând în același timp optima funcționare a mușchiului. Tratamentul constă in 5-6 injecții în mușchiul maseter, aproximativ de doua ori pe an.

      Dinții afectati deja, cu lipsă de substanță sau abraziune, pot fi refăcuți fie prin obturații (plombe) din material compozit, adaptate ca și culoare, fie prin coroane de acoperire din diferite materiale. Există și lacuri / geluri desensibilizante pentru dinții care prezintă lipsă de substanță și dentină expusă.

      În cazul în care detectați una dintre problemele de mai sus, este de preferat să vă prezentați la un consult stomatologic pentru a identifica și trata din timp această afecțiune denumită bruxism.

      Gingii care sângerează sau care s-au retras?

      Miros neplăcut la nivelul cavității bucale? Este timpul pentru o consultație la un medic specialist în parodontologie!

      Sună la 0728 326 438 pentru a stabili o consultație!

      Preturi

      CONSULTAȚIE PARODONTOLOGIE 180 LEI

      CONSULTAȚIE PARODONTOLOGIE + FIȘĂ PARODONTALĂ 300 LEI

      AUGMENTARE GINGIVALĂ CU GREFĂ DIN PALAT/DINTE 1000 LEI

      BIO-OSS 0.25 G 600 LEI

      BIO-OSS 0.5 G 1000 LEI

      BIO-OSS 1 G 1800 LEI

      BIO-GIDE 13X25 1000 LEI

      BIO-GIDE 25X25 1200 LEI

      BIO-GIDE 30X40 1500 LEI

      MEMBRANĂ COLLPROTECT 10*20 700 LEI

      MEMBRANĂ COLLPROTECT 20*30 900 LEI

      MEMBRANĂ COLLPROTECT 30*40 1200 LEI

      MUCODERM – MARE 1600 LEI

      MUCODERM – MEDIE 1250 LEI

      MUCODERM – MICĂ 1000 LEI

      CHIURETAJ SUBGINGIVAL ÎN CÂMP ÎNCHIS/ARCADA+LASER 2200 LEI

      CHIURETAJ SUBGINGIVAL /IMPLANT – SRP 150 LEI

      CHIURETAJ SUBGINGIVAL ÎN CÂMP DESCHIS/DINTE 300 LEI

      CHIURETAJ SUBGINGIVAL ÎN CÂMP ÎNCHIS/DINTE 120 LEI

      CHIURETAJ SUBGINGIVAL CU LASER IN CAMP INCHIS/DINTE 200 LEI

      DENTAL RECALL PARO LA 3-6 LUNI 400 LEI

      IGIENIZARE PARODONTALA 500 LEI

      0,15 g 600 LEI

      0,3 g 1200 LEI

      0,7 g 1500 LEI

      ELIMINAREA PUNGII PARODONTALE DISTAL DE DINȚII LIMITAȚI AL UNEI ARCADE (DISTAL WEDGE) 350 LEI

      ACOPERIRE RETRACȚIE GINGIVALĂ FĂRĂ MATERIALE / DINTE 900 LEI

      FIȘĂ PARODONTALĂ 150 LEI

      ÎNDEPARTARE IMOBILIZARE/DINTE 50 LEI

      ALUNGIRE CORONARĂ 400 LEI

      DEBRIDARE/DINTE 50 LEI

      IGIENIZARE PARO 400 LEI

      GINGIVOALVEOLOPLASTIE 450 LEI

      GINGIVECTOMIE CU LASER/dinte 300 LEI

      IMOBILIZARE DINȚI PARODONTOTICI CU FIBRĂ DE STICLĂ/DINTE 100 LEI

      INDICE DE PLACĂ 50 LEI

      INTERVENȚIE MINIM INVAZIVĂ PARODONTALĂ 500 LEI

      OPERAȚIE CU LAMBOU CU ADIȚIE/DINTE (fără materiale) 700 LEI

      OPERAȚIE CU LAMBOU FĂRĂ ADIȚIE /DINTE 350 LEI

      PARODONTOGRAMĂ 80 LEI

      PERIO CHIP ( MATRICE PARODONTALĂ) 360 LEI

      DECONTAMINARE – CHIURETAJ LASER/ ARCADĂ 600 LEI

      Programează-te la unul din doctorii noștri.

      Te așteptăm cu servicii personalizate.