In momentul cand pacientul se prezinta la medicul stomatolog si ii solicita acestuia o reabilitare prin implant dentar, este foarte important sa i se explice amanuntit si clar toate etapele pentru a putea fi la curent cu acest tip de terapie.

Implantologia presupune relizarea unei interventii chirurgicale ce trebuie facuta intr o cavitate bucala curata, fara infectii, patologii, carii sau alte afectiuni ce pot compromite tratamentul.  Tocmai din acest motiv este esential ca toate celelalte probleme dentare sa fie tratate inaintea inserarii implanturilor. Inainte de planificarea actului chirurgical pacientul va trece print-o serie de consultatii si investigatii menite sa stabileasca daca se poate face sau nu interventia.

Se incepe cu un prim consult amanuntit in care se evalueaza starea de sanatate a caviatii bucale dar si afectiunile generale. Ar fi de preferat ca pacientul sa se prezinte deja cu o radiografie panoramica recenta, nu mai veche de 6 luni.  In caz contrar va fi trimis ulterior la radiologie. Intre timp, pacientul este trimis si la examenele de sange specifice tratamentului prin implantul dentar.  Dupa examenul clinic si radiologic se stabileste ordinea tratamentelor ce urmeaza a fi facute si se planifica fiecare sedinta in parte in functie de importanta si urgenta acesteia. Daca intre timp si rezultatul analizelor sangvine este favorabil si nu se constata prezenta unor afectiuni generale ce contraindica terapia stomatologica, se incepe reabilitarea. Ulterior, cand pacientului i s-au rezolvat toate celelalte probleme dentare, se trece la evaluarea imagistica finala .

In etapa finala a investigatiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf (CT) . Acesta din urma ne da informatii asupra tesutului osos si vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicarii sau nu a implanturilor. Tot in urma acestei evaluari se stabileste si daca sunt necesare proceduri suplimentre precum: aditii si reconstructii osoase.  In aceasta faza i se explica pacientului ce presupune inserarea unui implant in os , medicatia ce  trebuie administrata si nu in ultimul rand care sunt limitarile si riscurile unui tratament de acest gen. Din acest moment se poate planifica interventia impreuna cu pacientul.

Ca regula de baza, tratamentul prin implant are 2 mari etape distincte:

Etapa chirurgicala:  presupune introducerea implantului in interiorul osului cu rol de a inlocui dintii absenti. Vom crea astfel o radacina artificiala. Dureaza aproximativ 4 luni, timp in care pacientul asteapta integrarea in os a implantului.

Etapa protetica: in care se descopera implantul si in care se realizeaza lucrarea definitiva propriu-zisa pe care pacientul o va vedea in cavitatea orala. Aceasta dureza aproximativ o luna.

Sunt situatii in care tratamentul se poate face si intr-o singura sedinta.  Un astfel de tratament se preteaza numai in anumite cazuri clinice pe care medicul le va expune pacientului.

La ora actuala exista numeroase tipuri de implanturi dentare pe piata, care de care mai variate intre ele. Alegerea se face in functie de oferta osoasa a pacientului , de tipul lucrarii ce va fi realizata ulterior si nu in ultimul rand de preferintele practicianului. Fiecare caz clinic este diferit, nu exista 2 cazuri identice, lucru care il face pe medic sa aleaga solutia ideala pentru un success pe termen lung.

Ca dupa orice fel de interventie chirurgicala, pacientului i se vor da indicatii cu regimul alimentar de urmat si stilul de viata in perioada urmatoare. In mare parte va trebui sa aiba un regim alimentar corespunzator (dieta moale si la temperatura camerei ), evita activitatea fizica si bauturile alcoolice, tutunul pe cat posibil si are un program cat  mai usor cu putinta. Nu in ultimul rand i se vor administra antibiotice si anti-inflamatoare pe o perioada de 7-10 zile si clatiri cu solutii orale specifice pentru a putea  mentine o igiena dentara adecvata in perioada de vindecare. Igiena bucala este esentiala in postoperator.

In ultimii 7 ani terapia cu implanturi a facut salturi tehnologice si progrese extraordinare, motiv pentru care rata de success a ajuns la 97-98 % pe o perioada de 10-15 ani. Literatura de specialitate confirma faptul ca,  daca un implant are o durata de viata de 10 ani dupa ce s-a realizat lucrarea protetica finala este un succes absolut. Cu toate aceste sunt insa si situatii foarte rare cand implantul nu se integreaza in os. Nu este niciun fel de problema atata timp cat  se respecta protocolul; implantul trebuie indepartat si asteptata vindecarea, dupa care se poate incerca un alt tip de implant sau se opteaza pentru un tratament alternativ, eventual classic, conventional.

Unele afectiuni generale contraindica tratamentul prin implant, iar altele care nu o fac in mod categoric pot inclina balanta in defavoarea acestui tip de tratament. Tocmai din acest motiv este important sa se faca o evaluare completa si amanuntita a fiecarui caz clinic in parte inca de la inceput, pentru a putea minimiza cat mai multe riscurile si esecurile postoperatorii.

Dr. Radu Colteanu – Medic Specialist Chirurgie