Periajul dinților este cel mai eficient mod de a menține o igienă orală adecvată. Acesta previne formarea cariilor și a bolilor parodontale. Prin îndepărtarea plăcii și a resturilor alimentare se elimină și respirația urât mirositoare.

Tehnici de periaj pentru copii

Metoda Fones (circulară). Aceasta este una dintre modalitățile mai ușoare de a curăța dinții copiilor. Cu buzele ușor deschise, părul periei este poziționat perpendicular pe axul lung al dinților și se fac mișcări circulare, curățând suprafețele vizibile ale dinților. Mișcările orizontale de spălare se fac pe suprafețele de mestecat ale dinților. Această metodă este recomandată în special pentru dentiția de lapte sau la copii cu nevoi speciale datorită modului ușor de realizat.

Metoda rotativă. Este recomandată copiilor încă de la erupția primilor molari permanenți. Este mai complicată decât metoda Fones, dar curăță mai eficient suprafețele inter-dentare, îndepărtând cu ușurință resturile alimentare dintre dinți și placa bacteriană formată lângă gingii. Părul periei ar trebui să fie direcționat gingival la un unghi de 45 de grade pe suprafața dinților, și se fac mișcări rotative și de periere de la gingie spre suprafața de mestecat și la dinții din față, spre marginea incizală. Pe de altă parte, suprafețele de mestecat sunt curățate cu mișcări orizontale, plasând peria perpendicular pe suprafața dintelui. O atenție deosebită trebuie acordată curățării suprafețelor de mestecat ale primilor molari permanenți care nu au fost încă complet erupți. Pentru a controla mai bine curățarea tuturor suprafețelor dinților, poți număra, de exemplu, până la cinci la spălarea fiecărei secțiuni a arcadei dentare și apoi se revine la ea de 2-3 ori pentru a curăța dinții timp de 3 minute.

Tehnici de periaj pentru adulți

Metoda Roll. Este indicată persoanelor sănătoase, dar și celor cu boli parodontale. Aceasta este metoda de periere dinspre gingie spre dinte. Peria este setată la un unghi de 45 de grade față de axul lung al dinților, între gingie și dinte, și astfel, zonele dentare din dreptul gingiilor nu sunt omise. Folosind metoda de rulare, se efectuează mișcări de periere rotativă – capul periei este deplasat dinspre gingii spre coroanele dinților. Din fericire, această metodă curăță foarte bine și inter-dentar, prevenind apariția cariilor la acest nivel. 

Metode de vibrare

Metoda Bass. Pentru această metodă se utilizează doar o periuță de dinți cu păr moale. Îndepărtează efectiv placa din buzunarele gingiei. Este suficient să fixezi peria în zona gâtului dinților la un unghi de 45 de grade față de vârfurile rădăcinilor dinților. Aceasta constă în efectuarea unor mici mișcări orizontale de vibrație. Capetele periuței pătrund în buzunarul gingival și curăță eficient zona gingivală. Există aproximativ 5 repetări, fiecare constând din aproximativ 30 de mișcări. Atenţie. În acest caz nu trebuie să freci dinții foarte tare, deoarece poți deteriora smalțul și produce retracții gingivale, cu expunerea rădăcinilor.

Metoda Stillmann. Se așează peria orizontal în zona gingivală la un unghi de 45 de grade cu firele îndreptate spre vârful rădăcinii. Părul trebuie să fie parțial pe gingie și parțial pe coroana dintelui. Apăsată pe gingie, peria se curbează spre suprafețele de mestecat ale dinților cu o mișcare simultană, vibratorie transversală, cu vibrații reduse. Această metodă produce și un masaj pe lângă curățare.

Metoda Charters. Această metodă este recomandată în special pacienților cu retracții diagnosticate ale gingiilor și / sau pierderea conturului gingival pe fondul bolii parodontale. Metoda constă în plasarea periei orizontal la un unghi de 45 de grade spre suprafața de mestecat. Părul periei trebuie să fie parțial pe gingie și parțial pe coroana dintelui. Cu peria, se efectuează mișcări de rotație cu presiune simultană și uniformă asupra gingiilor.  

Ține minte! Chiar dacă în literatură sunt descrise mai multe tehnici de periaj, nu oricare ți se și potrivește! Ele pot avea modificări. Solicită o consultație la medicul dentist pentru a afla tehnica pe care ar trebui să o aplici, sau, află dacă ai nevoie de o tehnică individualizată de periaj!