Coroane de portelan

Intrebari frecvente Coroane de portelan la Velvet Dental Bucuresti

  Programează-te

  0722 453 012
  0722 453 012

   Programează-te

   Intrebari frecvente Coroane de portelan la Velvet Dental Bucuresti

   O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroanele sunt necesare atunci cand dintele este distrus intr-o mare masura si plombele nu pot rezolva aceasta problema. Daca un dinte este spart, o coroana mentine dintele intreg astupand sparturile astfel incat degradarea sa nu se accentueze. Coroanele sunt de asemenea utilizate ca sa sustina o plomba mai mare atunci cand nu exista suficiente resturi din dinte atasate la puntea dentara, sa protejeze un dinte slabit impotriva fracturarii, sa refaca dintii fracturati, sau sa acopere dintii ingalbeniti sau deformati.

   Cand pregatim un dinte pentru o coroana, acesta este micsorat astfel incat sa poata fi potrivita coroana peste el. Este realizata o amprenta a dintilor si a gingiei si trimisa la laborator pentru prepararea coroanei. O coroana temporara este montata peste dinte pana cand este preparata coroana permanenta. La urmatoarea vizita, stomatologul indeparteaza coroana temporara si cimenteaza coroana permanenta pe dinte.

   Coroanele necesita indepartarea unei structuri mai mari din dinte; prin urmare, ei acopera mai mult din dinte decat cu fatete. Coroanele sunt fixe si sunt indicate in mod obisnuit pentru dintii care au suferit o pierdere semnificativa din structura, sau pentru a inlocui un dinte lipsa. Coroanele pot fi puse pe dintii naturali sau pe implanturile dentare.

   Stomatologia ofera in prezent optiuni mai variate decat executarea unei proteze partiale. O optiune ar fi atasarea unui implant si a unei coroane. Un implant reprezinta un cilindru de titan care este atasat pe os (sub tesut) si functioneaza ca substitut a ceea ce a fost radacina dintelui. Dupa o perioada de 3-6 luni se realizeaza suprastructura ce se aplica pe bont. Acest dinte poate fi ingrijit din acel moment ca orice alt dinte din cavitatea bucala. O alta optiune este puntea dentara.

   Dupa ce va asezati pe scaunul dentar, va vom anestezia zona in care vom lucra utilizand un anestezic local. In functie de tipul de anestezic local utilizat, va puteti astepta sa va simtiti amortit timp de una sau doua ore. Daca anestezia va dura mai mult, nu va faceti probleme. Fiecare individ reactioneaza diferit la anestezie. Pe perioada cand zona este amortita, va rugam sa fiti atenti sa nu va muscati buza sau limba. Ati putea lua in considerare o dieta usoara sau chiar sa nu luati masa deloc pana ce nu revin senzatiile in zona afectata. O data ce zona corespunzatoare este amortita, unul dintre stomatologii nostri va pregati dintele pentru a maximiza functia, retentia si estetica noii dumneavoastra coroane. Dupa ce dintele este pregatit in totalitate, trecem la etapa de modelare, in care creem un dinte cu destinatie provizorie pregatit in laborator si adaptat special pentru dumneavoastra. Intre timp medicul amprenteaza campul protetic ce urmeaza a fi restaurat si trimite amprenta cu indicatiile de forma si culoare laboratorului nostru intern, pentru a executa coroana definitiva. In cazul in care simtiti orice disconfort, puteti lua un analgezic usor (Tylenol sau aspirina, etc.) atata timp cat nu exista nici o contraindicatie medicala pe baza istoricului dumneavoastra medical. Puteti lua orice medicament pentru durere de cap. Daca disconfortul persista, va rugam sa va adresati clinicii noastre.

   Pentru a impiedica lezarea sau fracturarea coroanelor, evitati masticarea alimentelor dure, a inghetatei – in acelasi mod in care trebuie sa le evitati in cazul dintilor dumneavoastra naturali. De asemenea, trebuie sa evitati scrasnitul dintilor. Pe langa sedintele la clinica noastra, si periajul dintilor de doua ori pe zi, curatenia interdentara este vitala pentru coroane. Matasea dentara sau produsele de curatire interdentala (periute cu forma speciala si betisoare) sunt instrumente importante pentru indepartarea placii din zona coroanei in care gingia se intersecteaza cu dintele. Placa din aceasta zona poate cauza carii si afectiuni gingivale.

   Intrebari frecvente despre puntile dentare

   O punte dentara este un dinte fals, cunoscut si ca un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa. Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara. Puntile dentare pot reduce riscul de imbolnavire a gingiei, corecteaza problemele legate de muscare si chiar imbunatatesc vorbirea. Puntile dentare implica o igiena orala foarte riguroasa si pot dura in jur de 7 ani sau mai mult.

   Da. Daca sunteti un candidat potrivit, o punte dentara de portelan poate sa arate la fel de natural ca si dintii dumneavoastra (in unele cazuri chiar mai bine), in privinta culorii, a formei, a proportiei si alinierea dintilor. Toate reconstructiile care folosesc punte dentara de portelan sunt ceea ce alegem sa fie, doar daca nu exista un motiv care constrange. Revenim prin a spune ca daca sunt amplasati corect, sunt la fel de rezistenti sau chiar mai rezistenti decat dintii naturali. Infatisarea poate fi identica cu a unui dinte natural permitand luminii sa treaca prin el (ne referim la transparenta).

   Daca aveti unul sau mai multi dinti lipsa si aveti o igiena orala buna ar trebui sa discutati cu stomatologul dumneavoastra aceste proceduri. Daca spatiile sunt lasate libere pot face ca dintii care il inconjoara sa isi modifice pozitia. In plus spatiul dintre dintii lipsa pot face ca ceilalti dinti si gingia sa ajunga mult mai sensibili la aparitia cariei dentare si bolilor gingivale.

   Va pregatim dintii pentru a crea spatiul necesar pentru dintele de portelan. Va vom administra un anestezic usor pentru a amorti zona si apoi se indeparteaza o parte din fiecare suport (dintii care sustin lucrarea) pentru a se compensa cu grosimea coroanei. Atunci cand acesti dinti sunt deja slefuiti, folosesc ca suport pentru coroane. In laboratorul nostru dentar vi se va executa o punte dentara temporara pe care sa o purtati pana cand puntea dentara va fi executata, adica pana la urmatoarea sedinta. Aceasta punte dentara temporara va avea rolul de a proteja dintii si gingiile dumneavoastra. La a doua sedinta vi se va inlatura puntea dentara temporara. Noua punte dentara permanenta va fi introdusa, verificata si adaptata pentru a inlatura discrepantele la muscare. Noua punte dentara va fi apoi cimentata pe dintii dumneavoastra.

   Da. Exista mai multe tipuri de punti dentare din care cele mai uzitate sunt:

   • Puntea dentara fixa traditionala – O punte dentara este un dinte fals, cunoscut ca si un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa. Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara.
   • Punti dentare cu extensie – In zonele cavitatii bucale care sunt supuse unei intensitati mai mici, cum ar dintii frontali se poate folosi punte dentara cu extensie. Puntile dentare cu extensie sunt folosite cand exista dinti doar pe o parte a spatiului deschis. Aceasta procedura implica ancorarea dintelui fals pe o parte a unuia sau a mai multor dinti naturali sau adiacenti.

   Printre avantaje se numara faptul ca puntile dentare au un aspect natural si de obicei sunt necesare doua sedinte. Daca mentineti o igiena orala corespunzatoare, puntile dentare fixe ar trebui sa dureze aproximativ 7-10 ani sau mai mult. Unele dintre dezavantajele de a avea o punte dentara este ca timp de cateva saptamani dupa tratament dintii dumneavoastra vor fi sensibili la diferente de temperatura. Bacteriile formate de la acizii din alimente pe dinti si pe gingii pot determina infectii daca nu este respectata o igiena orala potrivita.

   Programează-te la unul din doctorii noștri.

   Te așteptăm cu servicii personalizate.