Boala dinţilor frumoşi, cum începe?

Parodontoza se poate mosteni genetic?Dacă sunt antecedente familiare de boli ale gingiilor, atunci există o posibilitate mai mare să fii expus acestor probleme dentare. Potrivit unor cercetări recente, genetica poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale.

Această boală începe, de obicei, sub forma gingivitei, care se caracterizează prin gingii imflamate și foarte sensibile, care pot sângera în timpul periajului, din cauza prezenței plăcii bacteriene. Dacă este lăsată netratată, această boală se poate dezvolta în parodontoză și poate duce la pierderea dinților.

Spre deosebire de alți factori de risc controlabili, cum ar fi fumatul sau igiena orală deficitară, profilul genetic nu poate fi controlat.

Ce poți face însă pentru a preveni apariția bolii parodontale?

  • Igiena dentară acasă

Există multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni boala parodontală. Obiceiurile corecte de sănătate orală sunt esențiale pentru combaterea plăcii bacteriene, adică acea substanță lipicioasă care se acumulează pe suprafața dinților și irită gingiile. Periază dimineața și noaptea pentru a elimina bacteriile și plăcile dăunătoare. Periază timp de două minute și concentrează-te pe linia de gingie, pe acei dinți din spate mai greu accesibili și pe limbă.

Folosirea zilnică a aței dentare ajută la eliminarea reziduurilor alimentare care se acumulează între dinți. Velvet Dental Clinic îți recomandă o dietă echilibrată pentru a te asigura că dinții și gingiile tale vor obține nutrienții de care au nevoie.

  • Cum te poate ajuta medicul stomatolog?

Programează-te la Velvet Dental Clinic la fiecare șase luni pentru consultații periodice și servicii de profilaxie dentară. Medicul stomatolog te va controla pentru semne de gingivită și parodonție. Informează-l dacă ai un istoric familial de boli ale gingiilor.

Dacă există în familie un istoric de parodontoză, medicul stomatolog îți poate oferi mai mult control asupra sănătății orale. Nu numai că este cauza principală a pierderii dinților, dar parodontoza poate fi legată și de alte probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Întreabă-ți membrii familiei despre istoricul lor medical! Au fost vreodată diagnosticați cu boala parodontală sau au observat semne de gingivită? Ai mare grijă de sănătatea ta dentară și nu uita că o problemă netratată la timp poate duce la altele mai grave.