Protezele dentare

Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul restaurării integrității arcadelor dentare. Orice proteză este alcătuită din șaua protezei și garnitura de dinți.

  Programează-te

  0722 453 012
  0722 453 012

   Programează-te

   CE SUNT PROTEZELE DENTARE ȘI CÂND SE RECOMANDĂ?

   Încă din cele mai vechi timpuri a existat preocuparea pentru restabilirea morfologică și funcțională a arcadelor dentare. Atunci când edentația cuprinde trei sau mai mulți dinți sau când edentația este terminală și din anumite motive restaurarea protetică pe implanturi este contraindicată, se apelează la protezele dentare.

   Ce este proteza dentară?

   Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul restaurării integrității arcadelor dentare. Orice proteză este alcătuită din șaua protezei și garnitura de dinți.

   Șaua protezei este confecționată de obicei din rășina acrilică dar uneori are și o componentă metalică. Garnitura de dinți montată pe șaua protezei poate fi din acrilat, compozit sau ceramică.

   Tipuri de proteze de dentare

   • proteze dentare parțiale: se folosesc atunci când exista dinți restanți pe arcadă, dar nu se poate realiza o punte dentară fixă. Se folosesc în special în edentațiile terminale și subtotale. Acest tip de proteză folosește ca element de agregare croșete metalice atașate dinților restanți sau pelote din acrilat.
   • proteze dentare totale: se utilizează când pacientul a pierdut toți dinții și trebuie restaurată funcția estetică, masticatorie și de fonație.
   • proteze scheletate: sunt dispozitive complexe alcatuite dintr-o parte fixă (coroane sau punți dentare) și o parte mobilizabilă. Legătura dintre aceste două părți se realizează cu ajutorul unor mijloace speciale de menținere, sprijin și stabilizare cum sunt capsele, culisele, telescoape, pinteni sau magneți.

   Protezele pe implanturi dentare reprezintă o variantă mai nouă. Sunt doua tipuri de proteze pe implanturi dentare:

   • Proteze fixe pe implanturi dentare: Sunt proteze ce pot fi îndepărtate de pe câmpul protetic numai de către medicul dentist în cabinet și au în structura lor un schelet metalic din titan sau crom-cobalt și o parte acrilică, fixandu-se pe implant prin înșurubare. Acest tip de proteză se poate utiliza și în cazul în care exista atrofie mare a osului, cu condiția să fie inserat un număr mai mare de implanturi.
   • Proteza mobilă pe implanturi dentare: Aceste proteze sunt agregate de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale, putând fi demontate și igienizate de către pacient.

   Este foarte important că așteptările pacientului să fie realiste. Proteza ajută la masticație, fonație și redă zâmbetul frumos, dar nici cele mai bune proteze și anume cele pe implanturi, nu se vor simți că dinții naturali.

   Programează-te la unul din doctorii noștri.

   Te așteptăm cu servicii personalizate.