In ultimii 25 de ani s-au integistrat progrese in tratamentul bolii parodontale, mai exact in regenerarea tesuturilor pierdute din cauza acestei afectiuni. Vorbim atat de tesuturi dure – os si cement radicular, cat si despre tesuturi moi – gingie si ligamente parodontale (cele care tin dintele in os).

Cercetarile au dus la aparitia unui produs numit EMDOGAIN. Acesta este un gel format din derivati din matricea proteica a smaltului, sintetizati din tesuturile embrionare ale porcinelor. Asemanarea intre aceste proteine si cele umane este atat de mare, incat induc un raspuns foarte bun din partea pacientului.

Cum functioneaza?

Odata curatat foarte bine defectul osos si radacinile dintilor, Emdogain se aplica pe suprafata dentara. Celulele noastre sunt stimulate de catre Emdogain sa se transforme in celule ce vor forma os, ligamente parodontale, si tesuturi moi – gingie. Timpul de actiune este indelungat, regenerarea se produce chiar si dupa un an.

Acest tratament chirurgical de regenerare este indicat in defecte osoase / pungi parodontale cauzate de boala parodontala sau in retractii gingivale. Pacientii trebuie sa treaca prin faza de tratament initial – igienizarea minutioasa facuta de medic in cabinetul stomatologic cat si insusirea de catre pacient a unei igiene impecabile acasa – astfel incat sa nu existe microbi restanti care ar putea periclita reusita tratamentului.

Interventia este usoara si facila, modul de prezentare al gelului il face usor de aplicat. Inflamatia post operatorie este redusa. Nu au fost inregistrate reactii adverse sau raspunsuri imune la tratament. In schimb, rata de succes a operatiilor este peste 70%, traducandu-se in reducerea adancimii pungilor parodontale, cresterea inaltimii si densitatii osoase si regenerarea gingivala, cu insertia ei pe suprafata dentara.

In concluzie, pacientii cu afectare parodontala sau cu retractii gingivale au in Emdogain un bun aliat in ameliorarea problemelor lor. Medicul specialist parodontolog va alege planul de tratament potrivit suferintei pacientului.

Dr Alexandra Mircea-medic specialist parodontologie