DETARTRAJUL CU ULTRASUNETE SI PERIAJUL

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.

Exista doua tipuri de tartru: supra si subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei.Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare si mineralizarea lui se face datorita prezentei sangelui.

Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie de natura alimentelor, a fluxului de saliva iar indepartarea lui poate varia in functie de fixarea si aderenta lui la suprafata dentara. Unele persoane prezinta o predispozitie individuala, avand depozite reduse, moderate sau mari de tartru.

Indepartarea tartrului se face printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Acesta se poate realiza:

– cu instrumentar actionat manual (tartru supragingival)

– cu ultrasunete (tartru supragingival)

– cu chiurete (tartru subgingival)

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete.La clinica stomatologica VELVET DENTAL se realizeaza, metoda cel mai des intalnita si anume – detartrajul cu ultrasunete (pentru depunerile de tartru supragingival) care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii si este bine suportat si nedureros la persoanele adulte, cat  si, detartrajul subgingival, realizat de medicul specialist parodontolog cu instrumentele special concepute pentru acest tip de actiune.

 Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe si implanturi o data la patru luni.

Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita, pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, cu un periaj profesional cu pasta abraziva speciala.

AIR FLOW

Air-flow-ul este o procedura moderna de igienizare profesionala a dintilor, destinata indepartarii in detaliu a placii bacteriene si a petelor de nicotina, cafea si alimente colorate.

De asemenea, air-flow-ul ofera si un masaj gingival eficient, care stimuleaza circulatia sangvina locala, fiind recomandat in asociere cu detartrajul ultrasonic si periajul profesional sau ca procedura unica, repetata o data la 6 luni. Air-flow-ul proiecteaza pe dinti un jet de particule cu un continut ridicat de bicarbonat de sodiu si apa, asigurand o curatare intensa a zonelor mai greu accesibile si o senzatie de prospetime a cavitatii bucale.S-a observant ca, la 98% dintre cazurile care si-au realizat un astfel de tratament profilactic, sangerarile gingivale au disparut si culoarea gingiei a revenit la normal.