Ce este Invisalign?

Cand  vine  vorba  de  indreptarea  dintiilor, cu  ajutorul  aparatelor  ortodontice, tot  mai  multi  pacientii  sunt interesati  de  partea  estetica, invizibila  a tratamentelor. Fie  ca  sunt  copii, fie   adulti,fie ca merg la scoala sau la birou, pacientii  isi doresc dintii drepti, ca de revista, fara a purta bracketi. Asa a aparut Invisalign, aparatul format din gutiere (alignere transparente), alternativa clara la bracketi.  Materialul din care este fabricat este deosebit de rezistent , elastic si transparent. A aparut la dorinta pacientilor, pentru a satisface nevoile  estetice si functionale intr-un tratament ortodontic. Alignerele sunt fabricate in Statele Unite , unde a fost brevetat si introdus prima oara in practica stomatologica, fiind folosit pentru a trata cazuri ortodontice de aproximativ 10 ani. De-a lungul timpului , anumiti  producatori au incercat sa copieze si sa produca alignere asemanatoare, dar nu au reusit sa indeplineasca toate conditiile unui aparat ortodontic de categoria acestuia. La inceput , alignerele de la Invisalign tratau cazuri relativ simple, cu inghesuiri dentare usoare. Insa acum, au evoluat atat de mult , incat putem trata cu ajutorul lor, cazuri complexe, inclusiv chirurgicale. Pot inlocui cu succes bracketii (aparatele fixe vestibulare sau linguale).

De ce Invisalign?

Pentru ca este comfortabil, comod, simplu de purtat ,nu produce leziuni la nivelul mucoasei bucale, jugale, limbii (ca in cazul bracketiilor). Este simplu de igienizat, nu exista restrictii alimentare (pacientul poate musca din fructe si legume tari, poate manca migdale, alune, caramele, fistic, cu conditia  sa se spele pe dintii dupa, pentru a evita depunerea zaharurilor sub gutiere si formarea cariilor). In timpul meselor gutierele se indeparteaza , pentru a evita deteriorarea lor si colorararea. Trebuie purtate 22 de ore pe zi,timp de 10 zile , iar in cazul in care sunt purtate insuficient, se mareste perioada la 14 zile. Cu acestea pe dintii se evita consumul de bauturi fierbinti, acidulate sau dulci.

Cum actioneaza?

Aparatul dentar Invisalign este personalizat pentru fiecare pacient in parte. Totul incepe cu amprenta, care se ia de catre medic in cabinet si pe baza ei se toarna un model , ce este scanat si introdus in softul Invisalign, unde specialistul ortodont impreuna cu un tehnician din SUA, realizeaza planul de tratament corespunzator cazului. Un alt mare avantaj este durata de tratament, care este mai mica decat la aparatele clasice.  Cand este gata planul 3D ,pacientul poate sa isi vada zambetul si muscatura finala, iar aparatul poate intra in productie. In decurs de 10 zile , alignerele vor fi gata si livrate in cabinetul ortodontului, urmand aplicarea setului 1, impreuna cu instructiunile de folosire. Imediat ce este gata planul, se stie si durata de tratament exacta, precum si numarul total de gutiere folosit. Fortele aplicate prin intermediul lui sunt lente, mici ,presiunea este minima si se simte doar in prima zi de purtare.

Din punct de vedere financiar, este mai costisitor,  datorita multiplelor avantaje pe cate le are. Spre deosebire de un aparat cu bracketii, vizitele la ortodont sunt mult mai rare, pot fi chiar de 2 ori pe an. Exista in varianta pentru adulti, dar si pentru adolescent. Se pot trata cazuri, ce necesita extractii dentare sau reabilitare protetica dupa tratamentul ortodontic.

Invisalign, mai presus de toate avantajele iti ofera incredere in tine; este minunat sa iti indrepti  dintii printr-o metoda comfortabila si …invizibila!

 

Dr. Georgiana Stanescu – medic specialist ortodont

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

www.velvetdental.ro