Malocluziile (mușcăturile incorecte), dinții strâmbi, aglomerați sau cu spații între ei pot fi tratați cu ajutorul aparatelor dentare. Există atâtea tipuri de aparate dentare, pe câte probleme dentare pot fi rezolvate.

Părinții din ziua de azi aveau mai puține alegeri în vremurile când erau adolescenți; în acea perioadă exista doar varianta aparatului dentar standard, cel metalic. În prezent, copiii acestora au o gamă variată de aparate dentare din care pot alege.

Ortodontiștii, de-a lungul timpului, au dezvoltat tratamente noi pentru a îmbunătăți estetica aparatelor dentare. Totuși, alegerea corectă a tratamentului corespunzător necesită timp și o atenție sporită.

Tipuri de aparate dentare

Cele mai comune tipuri de apare dentare sunt:

Aparatele dentare metalice. Acestea sunt aparatele dentare tradiționale din oțel inoxidabil de înaltă calitate. Un arc este atașat brackeților de pe dinți, astfel realizându-se o presiune uniformă pentru a muta dinții în direcția corectă.

Aparatele dentare ceramice. Folosirea unor brackeți care au culoarea asemănătoare dinților naturali (în defavoarea sârmei din metal) este o soluție mult mai atractivă pentru mulți dintre pacienți. Cunoscut și sub numele de “aparatul dentar transparent”, este o alegere populară printre pacienții care își doresc un aspect subtil, spre deosebire de aparatul dentar metalic. Aparatele dentare din ceramică sunt ideale pentru pacienții cărora le place să li se facă poze sau care trebuie să participe la un eveniment important și își doresc un look aproape imperceptibil, în timp ce poartă aparatul dentar.

Aparatele dentare linguale. Aparatele linguale poziționate pe suprafața internă a dinților sunt create pentru a se potrivi conturului fiecărui dinte. O sârmă este atașată fiecărui bracket în zona vestibulară (între dinți și buze). Această sârmă va ridica dinții în poziția corespunzătoare prin tragerea acestora din interior. La fel de eficiente ca aparatele dentare standard, acestea necesită, totuși, mai mult timp pentru montare deoarece fiecare bracket trebuie să fie personalizat. Vizitele de rutină la stomatolog vor fi mai dese și mai lungi în cazul aparatului dentar lingual, spre deosebire de cel tradițional. De asemenea, aceste aparate pot fi mai greu de întreținut și pot afecta vorbirea în unele cazuri.

Aparatele dentare linguale sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul adulților care sunt nesiguri când vine vorba de purtarea unui aparat dentar traditional, în special la locul de muncă. Aparatele dentare linguale sunt practic nedetectabile, dar pacienții pot avea nevoie să poarte benzi elastice pe care oamenii le pot vedea.

Invisalign. Invisalign este una din cele mai noi opțiuni în materie de aparate dentare. În decursul tratamentului pacientul va purta mai multe seturi de gutiere, pe care le va schimba o dată la 2 săptămâni, până când dinții vor fi perfect aliniați. Gutierele vor îndreapta dinții gradual, aducându-i într-o poziție favorabilă. Acestea sunt practic invizibile și oferă o senzație mult mai confortabilă, neavând piese metalice care inflamează gingiile și interiorul gurii. Pacientul nu trebuie să facă schimbări în dieta sa și își poate curăța dinții ca de obicei pentru că aparatul dentar Invisalign poate fi scos atunci când pacientul mănâncă sau se spală pe dinți.

Indiferent de ce alegi, gândește-te că toate tratamentele ortodontice sunt o procedură comună acum. Alege să zâmbești cu încredere la Clinica Stomatologică Velvet Dental București!