Este esential ca medicul ortodont sa aiba o imagine clara a ceea ce se considera a fi rezultatul unui tratament ideal. Nu poate fi  obtinut pentru fiecare in parte, dar trebuie sa constituie punctul de plecare pentru planul de tratament. Trebuie identificate problemele pacientului si stabilirea preocuparilor principale ale acestuia; de comun acord se alege aparatul si se incepe tratamentul.

Urmarim obtinerea de: articulatii temporo-mandibulare si musculatura orala sanatoasa, echilibrul si armonia faciala, ocluzie statica corecta, ocluzie functionala corecta, un parodontiu sanatos cu suport osos adecvat pentru dinti si, nu in ultimul rand, stabilitatea rezultatelor.

Avem la dispozitie o gama variata de aparate ortodontice fixe: metalice si fizionomice, linguale si chiar invizibile. In functie de cerintele fizionomice ale pacientului, putem opta pentru oricare dintre ele. Toate sunt eficiente, rezistente, iar rezultatul este acelasi.

In randurile ce urmeaza, vorbim despre aparatele metalice, care sunt foarte apreciate si cerute de catre pacienti.

Desi nu sunt cele mai estetice, dar sunt foarte eficiente, rezistente si recomandate la orice varsta, in special la copii.

La inceput s-au folosit bracketi metalici frezati standard, dupa care au fost inlocuiti cu bracketi mai mici, mid-size, realizati diferit. Ei se aplica pe fiecare dinte in parte si contin informatie pe care o transmit prin intermediul arcului metalic, ce trece prin ei. Este foarte important ca bracketul si arcul sa fie de cea mai buna calitate. Avem astfel un element pasiv, bracketul si unul activ, arcul; la acestea se adauga alte accesorii, precum elastice colorate (pentru copii).

Marginile bracketurilor sunt rotunjite, astfel incat sa nu traumatizeze mucoasa buzelor si a obrajilor. Timpul de acomodare cu aparatul este de cateva zile – o saptamana, in care pacientul poate prezenta o jena dureroasa, ce se reduce la antiinflamatoare.

Igiena dentara trebuie sa fie perfecta (este de preferat achizitionarea unui dus bucal). Desi aparatul este metalic, se evita alimentele dure, gen nuci, migdale, alune, etc. Este cea mai buna alegere pentru copii si pacienti cu tratament de scurta durata.

Daca ne referim la cost, este foarte avantajos, in comparatie cu cel al aparatelor fizionomice fixe.

Dr. Georgiana Stanescu – Medic specialist ortodont