proteza dentaraInca din cele mai vechi timpuri a existat preocuparea pentru restabilirea morfologica si functionala a arcadelor dentare. Atunci cand edentatia cuprinde trei sau mai multi dinti sau cand edentatia este terminala si din anumite motive restaurarea protetica pe implanturi este contraindicata, se apeleaza la protezele dentare.

Ce este proteza dentara?

Proteza dentara este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat in scopul restaurarii integritatii arcadelor dentare. Orice proteza este alcatuita din saua protezei si garnitura de dinti.
Saua protezei este confectionata de obicei din rasina acrilica dar uneori are si o componenta metalica. Garnitura de dinti montata pe saua protezei poate fi din acrilat, compozit sau ceramica.

Tipuri de proteze de dentare

  • proteze dentare partiale: se folosesc atunci cand exista dinti restanti pe arcada,dar nu se poate realiza o punte dentara fixa. Se folosesc in special in edentatiile terminale si subtotale. acest tip de proteza foloseste ca element de agregare crosete metalice atasate dintilor restanti sau pelote din acrilat.
  • proteze dentare totale: se utilizeaza cand pacientul a pierdut toti dintii si trebuie restaurata functia estetica, masticatorie si de fonatie.
  • proteze scheletate: sunt dispozitive complexe alcatuite ,fixa(coroane sau punti dentare) si o parte mobilizabila. Legatura dintre aceste doua parti se realizeaza cu ajutorul unor mijloace speciale de mentinere, sprijin si stabilizare cum sunt capsele, culisele, telescoape, pinteni sau magneti.

Protezele pe implanturi dentare reprezinta o varianta mai noua. Sunt doua tipuri de proteze pe implanturi dentare:

  • Proteze fixe pe implanturi dentare: Sunt proteze ce pot fi indepartate de pe campul protetic numai de catre medicul dentist in cabinet si au in structura lor un schelet metalic din titan sau crom-cobalt si o parte acrilica, fixandu-se pe implant prin insurubare. Acest tip de proteza se poate utiliza si in cazul in care exista atrofie mare a osului, cu conditia sa fie inserat un numar mai mare de implanturi.
  • Proteza mobila pe implanturi dentare: Aceste proteze sunt agregate de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale, putand fi demontate si igienizate de catre pacient.

Este foarte important ca asteptarile pacientului sa fie realiste. Proteza ajuta la masticatie, fonatie si reda zambetul frumos, dar nici cele mai bune proteze si anume cele pe implanturi, nu se vor simti ca dintii naturali.