Pentru simplu fapt ca dintii pot fi “ascunsi” de buze ,cei mai multi oameni neglijeaza spalatul pe dinti. Spuneam cei mai multi,pentru ca dupa ultimele studii, 80% dintre romani au probleme dentare,40% dintre copii au placa bacteriana microbiana semnificativa,75% dintre copii au carii pe dintii temporari si 88% din dintii permanenti ai copiilor sunt afectati de carii.Ceea ce inseamna ca avem o societate in devenire care deja se confrunta cu afectiuni importante ale cavitatii orale….si ca educatia in acest sens are mult de recuperate.

Ca tot suntem la studii,o alta concluzie demna de luat in seama arata ca ,in medie,se consuma 1 tub de pasta de dinti,pe an,pentru populatia din mediul rural si 1 tub si jumatate,pe an,pentru populatia din mediul urban,iar la nivel national,studiul zice ca se foloseste,in medie,aceeasi periuta de dinti timp de 2 ani!!!…adica suntem REPETENTI!

Mi s-a intamplat de multe ori,ca practician in clinica de medicina dentara,sa ma confrunt cu situatia in care un pacient declara ca se spala riguros pe dinti,ca are 7 feluri de periute si 5 tipuri de paste de dinti,iar in realitate,dintii sa fie extrem de incarcati de tartru dentar.Este destul de delicat,in aceast caz,sa fii nevoit sa-i explici acestui pacient ca “situatia” lui este “putin” cam …nespalata! Din pacate,la dinti,NESPALATUL…SE VEDE! Si nu numai ca se vede,dar SE si MIROASE (stim cu totii cum este halena). Si apoi lucrurile nu se opresc aici,caci mai departe evolutia merge catre pierderea iremediabila a dintilor prin asa numita boala a gingiilor si a suportului osos,numita parodontoza!

Se mai intampla sa  vina pacienti sau paciente si sa spuna ca “au luat” parodontoza de la partener sau “au mostenit-o”din familie sau ca “le-au explodat” cariile pe dinti dupa sarcina!….Daca ar fi fost asa cum se spune in popor,ca in sarcina “corpul consuma calciul din dinti”,ar fi trebuit,probabil,ca orice ‘’mama’’ sa nu mai aiba dinti in gura! Dar,dragii mei,adevarul este ca,de fapt,lumea NU PREA SE SPALA PE DINTI!

Si acum,pentru a reveni la titlul articolului, “Importanta igienei orale”,dupa toate cele enumerate mai sus,mai pot adauga faptul ca lipsa igienei dentare si acumularea tartrului pe suprafata dintilor poate duce,din cauza sangerarilor gingivale si a migrarii bacteriilor pe cale sanguina,la infectii si inflamatii “la distanta” cu afectarea grava a diferitelor sisteme,cum ar fi:

* boli cardiace- pacientii cu probleme parodontale sunt predispusi de 2 ori mai mult la aparitia bolior cardiace si la un nivel crescut al colesterolului in sange;

* diabet-95% dintre diabetici au si probleme parodontale;

* arteroscleroza-prezenta bacteriilor parodontale in sange cresc riscul de blocaj al arterelor ce alimenteaza miocardul(muschiul inimii),deci riscul de infarct miocardic creste cu 50%;

* probleme respiratorii;

* disfunctii erectile-prin inflamatia vaselor sanguine este perturbata circulatia sangvina,asa incat s-a observat ca barbatii cu probleme parodontale au de 7 ori mai multe experiente de disfunctie erectila.

Imi doresc ca in urma citirii acestui articol,sa va fi convins ca merita efortul de a va spala dintii corect, zilnic,de cel putin 2 ori!

Dr Alina Misailescu