Pentru a înțelege ce este un retainer, considerăm indicat să arătăm înainte de toate care este utilitatea lui. Astfel, un retainer are rolul de prevenție și de stabilizare a dinților după ce aparatul dentar a fost îndepărtat. Din punct de vedere tehnic, retainerul se va aplica pacientului după ce acestuia i-a fost luată amprenta dinților. În general, retainerul sau aparatul de contenție se aplică în aceeași ședință în care s-a îndepărtat aparatul dentar sau cel târziu în următoarea ședință. Acest lucru depinde dacă retainerul este fix sau mobil. Pentru a avea efecte benefice este indicat să se aplice cât mai repede posibil.

Din ce este realizat aparatul de contenție?

Aparatul fix de contenție se aplică imediat după ce a fost îndepărtat aparatul dentar, punându-se în spatele dinților frontali. Pacientul va fi nevoit să aibă grijă să nu provoace desprinderea aparatului. Aparatul fix de contenție este format dintr-o sârmuliță fină, care nu incomodează și cu care pacientul se va obișnui foarte repede.

În cazul aparatului de contenție mobil, acesta se realizează în laborator, folosindu-se acrilat transparent sau colorat. Se va aplica parțial pe cerul gurii sau pe partea linguală a parodonțiului inferior. La această plăcuță este atașat un arc al cărui rol este de a ține aliniați dinții dinspre fața externă. Plăcuța este adaptată perfect la dinte.

În ambele cazuri trebuie să țineți cont de necesitatea igienizării continue. Se recomandă igienizarea în cabinet cel puțin o dată la 6 luni. Cât timp sunteți acasă puteți să folosiți ața dentară sau periuțe speciale.

Există mai multe tipuri de aparate?

Din punct de vedere tehnic, există două tipuri de aparate, și anume aparatele de contenție fixe și aparatele de contenție mobile.

Aparatele de contenție fixe sunt cele care nu pot să fie îndepărtate de către pacient, fiind lipite de medic prin aplicarea unui adeziv pe smalțul dintelui, metoda fiind non-invazivă. Acest aparat permite o igienizare ușoară atât de către pacien,cât și de către medic, iar în cazul desprinderii sale, pacientul trebuie să meargă imediat la medic pentru a o lipi din nou.

Aparatele de contenție mobile sunt cele care prezintă mai multe variante constructive. Retainerul Hawley este o variantă realizată dintr-o parte acrilică și așezat pe bolta palatină, putând fi ajustat să mute dinții continuu cu ajutorul unui arc adaptat la suprafața externă a dinților. Retainerul Zendura este o altă variantă realizată pe bază de presiune, fiind foarte rezistent. Un alt model de retainer mobil este și modelul Essix, în cazul căruia gutiera este realizată pe bază de vacuum, fiind transparentă, comodă și având un aspect similar aparatelor Invisalign.

Cât trebuie purtate aparatele de contenție?

În funcție de medicul ortodont, veți auzi diferite păreri în acest sens. Unii vor spune că aparatul trebuie purtat o anumită perioadă, în timp ce alții susțin purtarea acestuia pentru tot restul vieții. Alți medici vă vor îndemna să purtați aparatul de contenție cel puțin aceeași perioadă cât a fost ținut și aparatul dentar.

Din punctul nostru de vedere, aparatul de contenție trebuie să fie purtat luând în considerare și gravitatea cazului. Mai mult, cele fixe vor rămâne tot timpul pe dinți, în timp ce aparatele de contenție mobile se poartă în fiecare noapte.

Ce se întâmplă în cazul în care nu se folosește aparatul de contenție?

Riscul de recidivă a dinților este foarte crescut în cazul în care pacientul nu poartă aparatul de contenție. Se întâmplă adeseori ca dinții să se miște, iar pacientul să simtă durere purtând aparatul, ceea ce îl va face să renunțe la el. Există riscul de recidivă și dacă perioada de utilizare va fi mai mică decât cea recomandată.

Pentru a scădea riscul de apariție a durerii dinților, este indicat să se aleagă contenția mobilă care să fie purtată în fiecare noapte.