De cele mai multe ori esti reticent atunci cand vrei sa faci o schimbare. Ai vrea parca sa vezi rezultatul inainte, sa fii multumit de el, sa fii sigur ca vei face alegerea corecta. Mai ales cand vorbim despre modificari de mare anvergura. Sau daca schimbarea este de lunga durata.

Cand pacientul si-a facut in sfarsit curaj sa isi viziteze medicul dentist pentru acel zambet de Hollywood pe care si l-a droit dorit dintotdeauna, el nu vrea sa fie dezamagit. Din fericire, tehnologia de astazi ne da posibilitatea sa vedem cum va arata noul nostru zambet inainte de a atinge dintii. Putem face „test-drive” si in estetica dentara.

Procedura este foarte facila. Pacientul se prezinta la medicul dentist. Isi exprima nemultumirile vizavi de dintii sai, modificarile pe care ar dori sa le aduca zambetului, asteptarile lui de la intreaga interventie stomatologica. Medicul asculta cu atentie, pune intrebari pentru a cunoaste mai bine pacientul – job, stil de viata, obiceiuri cotidiene, asteptari. De asemenea, face radiiografii dentare si ia amprente ale arcadelor pentru a avea reprezentarea dintilor pacientului si dupa ce consultul a luat sfarsit.

Pana la urmatoarea programare, medicul studiaza cu atentie situatia actuala a danturii pacientului – forma dintilor, marimea lor, eventualele afectiuni ale acestora, muscatura. Ulterior ia legatura cu tehnicianul dentar. Ii comunica acestuia cazul clinic: dorintele pacientului, modele sale dentare, ii prezinta fotografiile intraorale. De asemenea, transmite tehnicianului cerintele sale medicale pentru pacientul in cauza.

In decurs de cateva zile, considerand toate informatiile anterioare, tehnicianul dentar va modela cu ceara pe mulajul pacientului „noul zambet” – procedura poarta denumirea de wax-up.

Odata ajunsi in cabinet dintii modelati in ceara, medicul dentist ii amprenteaza pentru a transfera in cavitatea bucala a pacientului situatia propusa de tehnician – procedura se numeste mock-up. In momentul de fata nu se aduce nicio modificare dintilor naturali. Materialul utilizat pentru mock-up este temporar si poate avea nuante diferite de culoare. Pacientul are astfel posibilitatea sa vada cum vor arata dintii lui la sfarsitul tratamentului. Imaginea lui referitoare la zambetul sau corespunde cu solutia propusa de medic si tehnician? Ii plac? I se potrivesc? Par naturali?

In acelasi timp, medicul dentist verifica in ce fel musca pacientul cu „noii dinti”. Este foarte important ca ocluzia – muscatura pacientului sa fie perfecta cu modificarile aduse. Dintii frumosi, dar nefunctionali, pot cauza o serie de probleme: afectiuni ale articulatiei temporo mandibulare, contracturi musculare sau chiar fracturi/rupturi ale noilor restaurari protetice.

Daca pacientul are alta viziune, sau medicul considera ca dintii mai trebuie modificati pentru a fi perfect functionali, schimbarile le face pe loc, in cabinet, pana se ajunge la varianta optima estetic si functional.

Pacientul va pastra mock-up-ul numai in sedinta respectiva sau il poate pastra si perioade mai lungi de timp – in cazurile complexe ce presupun modificarea ocluziei si verificarea adaptabilitatii pacientului la noua situatie clinica.

La sedinta de preparare a dintilor, se foloseste din nou aceasta simulare, care ne da informatii referitoarea la cantitatea de smalt ce trebuie indepartata – in cazul fatetelor exista posibilitatea ca dintii sa ramana neatinsi.

In concluzie, acest test drive al zambetului, pe care tehnologia l-a facut posibil, este indispensabil atunci cand aducem modificari estetice si functionale ale dintilor. Este de mare ajutor in comunicarea medic-pacient. Ofera pacientilor oportunitatea sa „se vada” cu noii dinti. Medicul isi ia informatii legate de cazul clinic, iar rezolvarea cazului este mult facilitata.

Va asteptam la clinica noastra pentru a va reda zambetul dorit, verificandu-l inainte. Astfel veti fi sigur de o dantura frumoasa si sanatoasa!

Dr. Alexandra Mircea- medic specialist parodontologie si estetica dentara