Toata lumea experimenteaza frica la un moment dat in viata lor. Exista unele temeri pentru care evitarea este o reactie perfect rezonabila. Dar, exista anumite temeri pentru care evitarea sau amanarea poate duce la o scadere a calitatii vietii, sau chiar mai rau, poate pune in pericol sanatatea.

Persoanele care au o fobie specifica au de ales daca traiesc disconfortul simptomelor de teama sau preiau controlul si cauta o solutie.

In fiacare an, milioane de oameni evita medicul dentist. Unii au avut experiente traumatice inca din perioada copilariei. Altii au avut experiente neplacute ca adulti. Pentru multi ,este pur si simplu o chestiune de a nu avea timp pentru sedinte numeroase de lunga durata.

Indiferent de motiv, mult prea multe dintre aceste persoane s-au oprit sa mai caute ingrijire dentara chiar si atunci cand se confrunta cu semne de avertizare a durerii si cariilor inca nu sunt orientati clar catre ajutorul din partea unui medic stomatolog ci prefera sa se trateze singuri acasa, multi dintre ei nestiind ca nu trateaza cauza ci doar efectul.

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa depasiti frica de dentist:

-duce-ti-va la prima vizita cu o persoana de incredere, cum ar fi o ruda apropiata sau un prieten care nu are nici o teama de dentist

– cautati un cabinet cu un televizor sau alte distractii in sala de tratament

– folositi o pereche de casti si ascultati  muzica in timpul tratamentului pe scaunul stomatologic

– incercati tehnici de relaxare – respiratia controlata si relaxarea musculara

-luati inainte de programare (consultatie) un antiiflamator pentru a reduce disconfortul si umflarea tesuturilor

Cei mai buni stomatologi folosesc metode simple pentru a spori sentimentul de control  si anume:

-ei explica usor ceea ce veti simti in curand si cat de mult timp

-ei va  cer in mod frecvent permisiunea de a continua

-ei fac timp pentru pauze solicitate

In cele din urma, cel mai important sfat este de a face o programare la medicul dentist pentru a-ti discuta preocuparile si impreuna puteti explora toate optiunile. Prezenta in cabinetul stomatologic pentru a cunoaste personalul si a te familiariza cu locul va poate ajuta sa treceti cu mai multa usurinta peste temerile dentare.

Rolul medicului stomatolog este de a te face sa te simti relaxat si confortabil cu putinta, de a-ti oferi cele mai bune sfaturi si tratamente.

Dr. Georgiana Elefterie – medic estetica si protetica dentara