Fateta dentara – tehnologia de acoperire a suprafeței exterioare a dinților cu materiale estetice, restabilind forma și culoarea dintelui.

Fatetele sunt realizate din diferite materiale – ceramică, zirconiu și compozit. Aici vom vorbim despre fatetele din compozit. Fatetele din compozit sunt realizate dintr-un material de umplutură specială. Atunci când compozitele dentare doar aparusera, calitatea și proprietățile acestora erau departe de a fi perfecte. Acum, unele materiale compozite abordate au proprietățile apropiate ceramicii. Multe din compozite contin ca masa de umplutura și ceramică. Fatete compozite directe pot fi aplicate partial sau pe intreaga suprafata dentara, nu necesita totdeauna preparatie mecanica a suprafetei dentare.Dupa aplicarea sistemului adeziv se va ajusta forma si culoarea dintelui prin aplicarea directa a materialelor compozite. Acest avantaj imens au fatete compozite directe!  Fatetele din compozit poate fi făcute în două moduri – căi directe și indirecte. Fatetele compozite indirecte sunt realizate aproape la fel ca si cele din ceramica, întreaga suprafață exterioară a dintelui se prepară prin frezare, se amprenteaza si sunt urmariti toti pasii din laboratorul de tehnica dentara ca si la alte tipuri de fatete conform carora tehnicianul realizează modelul de ghips pe care face forma viitoarelor fatete. După aceea, fatetele compozit sunt aduse la medic, care la randul sau le pune pe dinți cu ajutorul materialelor de cimentare definitiva.

Fatetele din compozit directe, se realizeaza intr-o singura sedinta in cabinetul stomatologic.

Care este diferența?

Fatetele compozite sunt realizate în mod direct, nu obliga  medicului să proceseze întreaga suprafață exterioară a dintelui. Prin urmare, nu este necesara indepartarea unei cantitati mari de substanta dura care de altfel e mai mare la cele din ceramica sau oxid de zirconiu.

Care sunt avantajele a fatetelor din compozit?

Avantajul principal al fatetelor din compozit – un cost care este mult mai mic decât cel al fatetelor ceramice. Un alt avantaj este timpul procedurilor terapeutice. Eventualele defecte se pot repara fara efort. Costul relativ mai mic decat al celorlalte tipuri de fatete din mase ceramice sau oxid de zirconiu.

Care sunt dezavantajele a fatetelor din compozit?

Principalul dezavantaj al  fatetelor din compozit ar fi  rezistenta culorii in timp, ceea ce necesite reintervenirea asupra lor periodic printr-o refinisare/lustruire. Un alt dezavantaj – fragilitatea, din cauza care crește în mod substanțial riscul de ciobire.

Dr. Anatolii Glopina-medic estetica si protetica dentara