Molarii de minte sunt dinţi permanenţi care apar mai târziu. Ei sunt din ce în ce mai rari la generatia noua. Acest lucru se întâmplă datorită evoluţiei formei şi mărimii maxilarului. De aceea, sunt multiple situaţii în care molarii de minte nu mai apar. Uneori, ei nu au cum să erupa şi produc dureri sau infecţii la radăcină. Durerea poate migra sau se poate extinde şi la dinţii cu care intră în rezonanţă. Aşadar, de foarte multe ori, este recomandată extracţia molarilor de minte. Este o procedură care se realizează sub anestezie locala şi care are beneficii pe termen lung şi scurt. Iată câteva informaţii legate de extracţia extracţia de molarilor minte şi despre motivele principale pentru care se recomandă de către medicul dentist:

Extracţia molarilor de minte este recomandată atunci când apar probleme de igienă şi se dezvoltă carii care cu greu pot fi tratate

Poziţia molarilor de minte este una care necesită foarte multă atenţie. De cele mai multe ori este greu accesibilă acea localizare şi de aceea apar tot felul de probleme legate de sănătatea orală. Cariile se dezvoltă adeseori pe aceste zone ale maxilarului şi datorită lipsei igienei corespunzătoare. Este important să fie verificaţi periodic, pentru a nu afecta şi dinţii vecini sau pentru a nu ajunge la alte complicatii de tip infectii, inflamatii. Extracţia se recomnandă de fiecare dată când aceşti dinţi nu se pot trata corect. Cariile lor sunt dificil de obturat, iar medicii nu reuşesc să ajungă la ei într-un mod uşor si sigur. 

Extracţia molarului de minte este solicitată atunci când este nevoie de loc pentru a îndrepta dinţii existenţi şi nu au unde să se alinieze

Când trebuie pus aparat dentar şi nu există loc suficient pentru o dezvoltare armonioasa, estetică, a dinţilor, este necesară extracţia molarilor de minte. Aceştia pot să fie îndepărtaţi, oferind spaţiul important pentru redefinirea aspectului dentar si facial. 

Extracţia molarilor de minte se recomandă atunci când nu au cum să erupa şi produc multe neplăceri pacienţilor

De multe ori, găsim molari de minte incluşi, care produc infectii,  inflamatii. Faţa se poate umfla, pot aparea pungi de puroi sau dureri intense. De aceea, în aceste cazuri, se recomandă extracţia molarilor. 

Extracţia molarilor de minte este o procedură simplă în majoritatea cazurilor

În cele mai multe cazuri, chirurgul face această procedură uşor. Nu sunt probleme majore legate de extracţiile molarilor de minte. Dacă sunt situaţii mai dificile, necesită mai mult timp. Însă rezultatele sunt adeseori rapide şi predictibile.

Extracţia molarilor de minte poate permite o mai bună igienă orală

Atunci când molarii de minte au fost extraşi, igiena orală se imbunatateste. Periuţa de dinţi ajunge mai corect şi mai uşor până in zona posterioara a maxilarelor. Sănătatea orală este importantă atât din punct de vedere functional, cât şi estetic. De aceea vizita la medicul stomatolog este obligatorie minim o data la 6 luni.