Faptul că ai accesat acest articol denotă că ești o persoană conștiincioasă care pune mare preț pe aspectul și sănătatea danturii. Puțini oameni au avut norocul să se nască cu o dantură perfectă, însă cu ajutorul ortodonției oricine poate avea dinți drepți, frumoși și sănătoși, indiferent de vârsta pe care o au. Dacă în urmă cu câțiva ani doar câteva persoane purtau aparat dentar, în ziua de astăzi tot mai mulți români au decis să apeleze la un tratament ortodontic pentru a-și corecta problemele de ordin estetic sau de sănătate.

În primul rând trebuie să știți că aparatul dentar nu se alege după ochi, ci în urma unui consult de specialitate cu un medic ortodont. În urma diagnosticului stabilit, medicul îți va recomanda cea mai buna varianta de tratament pentru cazul tau. Astazi vorbim de aparatele dentare fixe si mobile, incepem cu cele fixe: 

  • Aparat dentar metalic – Bracketii sunt din metal, ceea ce ii face foarte rezistenti. Un alt atuu al acestui tratament ortodontic este pretul scazut  fata de restul aparatelor ortodontice.
  • Aparat dentar ceramic – Aparatul realizat din ceramică trece de cele mai multe ori neobservat datorită culorii albe sau crem, dar și a arcului alb ce trece prin brackeți. Totodată, elasticul din jurul lor se schimbă lunar, ceea ce înseamnă o igienă orală corespunzătoare.
  • Aparat dentar safir – Aici vorbim despre persoanele cu cerințe estetice deosebite.
  • Aparat dentar incognito (invizibil) – Cred că aparatul incognito este cel mai la modă în momentul de față datorită faptului că persoanele din jur nu vor observa deloc că porți aparat. Bracketi sunt fixați în partea din spate a dinților.
  • Aparat dentar social six (invizibil) – Acest tip de aparat se montează doar pe cei șase dinți frontali și este recomandat persoanelor care au probleme dentare minore.

Aparatele dentare mobile sunt de trei feluri:

  • Aparat dentar mobil copii – Poate fi purtat de la vârste fragede (6ani) și poate fi ales în culoare dorită.
  • Aparat dentar clear aligner – Este realizat dintr-un material invizibil și trebuie purtat minim17 ore pe zi.
  • Aparat dentar invisalign – Este un aparat detașabil, poate fi dat jos oricând doriți.

Prețurile sunt influențate de aparatul dorit și de complexitatea problemelor ortodontice.