Fractura de mandibulă sau dislocarea acesteia reprezintă vătămarea a uneia sau a ambelor articulații care leagă maxilarul inferior de craniu. Fiecare dintre aceste articulații alcătuiesc articulația temporo-mandibulară (ATM sau TMJ – Temporomandibular joint). ATM-ul se poate rupe, crăpa sau se poate desprinde de craniu – situație cunoscută sub numele de dislocare.
Maxilarul inferior rupt, fracturat sau dislocat poate crea probleme cu alimentația și respirația. Este necesară asistența medicală de urgență pentru a minimiza complicațiile și pentru a accelera vindecarea.
Cauzele unei fracturi / dislocări de mandibulă
Experiența traumatismelor faciale este cauza principală a unei fracturi sau dislocări de mandibulă. Maxilarul inferior sau mandibula se extinde de la bărbie până în spatele urechii. Tipurile obișnuite de leziuni care pot provoca fracturi sau dislocări la nivelul mandibulei sunt următoarele:
- agresiune fizică la nivelul feței;
- leziuni sportive;
- accidente de vehicule;
- căderi accidentale în casă;
- accidente industriale sau la locul de muncă.
Simptomele unei fracturi / dislocări de mandibulă
Printre simptomele unei fracturi de mandibulă se numără:
- durere;
- umflare, inclusiv umflarea facială;
- sângerare, inclusiv sângerările din gură;
- dificultăți de respirație;
- disconfort la mestecat;
- rigiditatea articulațiilor maxilarului;
- amorțeală și vânătăi la nivelul feței;
- disconfort dentar, cum ar fi amorțeală la nivelul gingiilor sau dinții slăbiți.
Durerea, umflarea și sângerarea sunt cele mai frecvente simptome ale unei fracturi de mandibulă. Întreaga față se poate umfla, făcându-ți maxilarul dureros și rigid, în special la deschiderea gurii. Sângerarea din gură poate apărea, provocând dificultăți de respirație la unele persoane. Fluxul de sânge vă poate bloca căile respiratorii. Puteți experimenta dureri severe și sensibilitate dentară atunci când mestecați sau vorbiți.
Amorțelile și vânătăile la nivelul feței și a gingiilor sunt, de asemenea, prezente, dacă maxilarul vă este fracturat sau rupt. Fisurarea osului poate provoca alte anomalii cu forma feței. S-ar putea să observați că maxilarul sau fața are un aspect inegal și deformat. Impactul unei traume faciale poate provoca, de asemenea, pierderea dinților sau slăbirea acestora.
Printre simptomele unei dislocări de mandibulă se numără:
Semnele unei mandibule dislocate pot fi diferite decât cele ale unei fracturi. Durerea este un factor și poate deveni mai severă atunci când vă mișcați gura sau corpul. Simptomele suplimentare ale unei dislocări de mandibulă includ următoarele:
- S-ar putea ca maxilarul inferior să se deplaseze prea mult, ca într-o ocluzie inversă.
- S-ar putea să observați că dinții dvs. nu se aliniază așa cum o fac de obicei și mușcătura dvs. se simte ciudată.
- O mușcătură anormală vă poate împiedica să închideți complet gura, iar acest lucru ar putea provoca salivă în exces.
- Vorbirea poate fi afectată.
Diagnosticarea unei fracturi / dislocări de mandibulă
Medicul dumneavoastră va diagnostica o fractură / dislocare de mandibulă, solicitându-vă istoricul medical, făcând o examinare fizică și efectuand radiografii relevante. O simplă dislocare ar putea fi tratată de un specialist in chirurgie orala sau de un medic dentist. O fractură gravă care necesită o intervenție chirurgicală ar avea nevoie de un specialist, cum ar fi un chirurg plastician și reconstructiv facial, un chirurg ORL, de cap și gât sau un medic chirurg oral.
Tratamentul leziunilor la nivelul mandibulei
Dacă vă răniți mandibula, cel mai probabil acest lucru va fi tratat ca o urgență. În așteptarea îngrijirii medicale, sprijiniți maxilarul inferior pentru a ajuta la stabilizarea acestuia și la menținerea căilor respiratorii deschise, urmand sfaturile specailistului pentru a nu agrava leziunea.
Dacă vă confruntați cu o urgență stomatologică, clinica stomatologică VelvetDental București este alături de dvs.! Accesul în clinică se face exclusiv pe bază de programare! Ne poți contacta la numerele de telefon: 0728.326.438 sau 0722.453.012!